En fortælling om orienteringsløb, passion og ledelse

Søndag den 30. marts afholdt OK SNAB et orienteringsstævne i Grund Skov, - og jeg var stævneleder. Det var første runde i Sydkredsmesterskabet og første runde i Sydkredsens 2. division. Og så var det i øvrigt en mulighed for alle andre til at komme ud i forårsskoven med de nyudsprungne anemoner.

grund 300 3Min interesse for stævneledelse blev tændt for 1 år siden, hvor jeg var funktionsleder i KIOSKEN ved SNAB’s Påskeløb. Påskeløbet var en ”stor mundfuld” for mange ledere og hjælpere, men det gav mig en stor lyst til at prøve mere ledelse af orienteringsløb og frivillige. Derfor lod jeg ”et par ord falde” til vores formand om, at jeg gerne ville være stævneleder. En rolle, som ikke var ukendt for mig, men som jeg ikke havde haft i godt og vel 20 år.

En søndag aften lige før jul blev det så bestemt, at mit comeback som stævneleder skulle være stævnet i Grund Skov. Henning Schou og Jens Liengaard var allerede med på opgaven som henholdsvis banelægger og ansvarlig for beregning. Den 22. december kiggede vi på skoven, og stævnepladsen, start og mål blev fastlagt. Kort tid efter blev det besluttet, at Carsten Thyssen, Horsens OK skulle være stævnekontrol og Claus Lyngby, OK Gorm skulle være banekontrol.

Vi ventede et godt stykke ind i januar på en skovtilladelse. Imens gik jeg i gang med at finde funktionsledere. Jeg havde mange telefonsamtaler, og jeg oplevede en stor villighed til at hjælpe både som ledere og med mindre krævende opgaver. Omkring vinterferien var resten af funktionslederteamet på plads: Louise Gjørup – kiosk, Lene Edvardsen – stævnekontor / åbne baner, Peter Skov Nielsen – start, Katrine Jakobsen – børnebane, Linda Fenger-Grøn – førstehjælp, Lars Munch – parkering.

grund 300 2Der var funktionsledermøde i skoven en søndag i slutningen af februar. Ledergruppen var en pæn blanding af erfarne folk ud i funktionsledelse, og nogle som kun havde lidt eller ingen erfaring. Som stævneleder er min vigtigste opgave at lytte til forslag og ønsker fra funktionslederne, men også at sikre mig at opgaverne er afgrænsede og tydelige, og at dem, der får opgaverne, forstår dem og kan løse dem. Men det var også hele tiden vigtigt for mig, at have tillid til funktionslederne og tro på, at de kunne løse deres opgave. Og jeg indrømmer, at det ind imellem har været svært for mig at give slip og acceptere, at jeg ikke skal forstå alt.

Efter funktionsledermødet havde jeg en del opfølgning med de forskellige funktioner. Nogle mere end andre. Alle havde dog som minimum 15 minutters telefonmøde med mig i midten af marts.

Mens vi arbejdede med planlægning, igangsatte Naturstyrelsen, som ejer Grund Skov, en omfattende fældning, og træerne væltede næsten ned omkring ørerne på vores banelægger, der var ret tæt på at være færdig med sine baner. Det gav en del ekstra arbejde mht. revidering af kort og baner. Det var i nogle dage, som om banelægger og banekontrol blev jagtet rundt i skoven af de grådige skovningsmaskiner, der på få uger fjernede det meste af granbevoksningen i Grund Skov og efterlod bunker af træstammer, grene, containere og dybe hjulspor. De kaldet det naturpleje ;o). Heldigvis havde vi et rigtig godt samarbejde med Naturstyrelsen, og banelæggeren havde en god dialog med dem om fældningernes omfang.

Torsdag før løbet var der traditionen tro ”pakkemøde”. Her mødes funktionslederne fra start og beregning med stævneleder, stævnekontrol, banelægger og banekontrol. Kortene er trykt og bliver kigget igennem og pakket til start, og startlisterne bliver fremstillet og lagt på hjemmesiden sammen med stævnets instruktion.

grund 300 1Dagen efter kunne Anders Boysen udlevere det bestilte materiel fra klubhuset, og lørdag var de første på stævnepladsen for at stille udstyret op. Opstillingen fortsatte søndag morgen med mandskabet i gummistøvler og regntøj, for forårets mange solfyldte dage var på NETOP denne dag blevet afløst af regnbyger.

Søndag kl. 9.30 var der morgenmad til alle hjælperne, der hen over dagen udgjorde omkring 40 personer i alderen fra 5 år – ca. 65 år. Kl. 10.30 sendte vi de første forventningsfulde løbere ud i skoven, - og kl. 14 var det hele slut. Der var masse af ros fra deltagerne både til oplevelserne i skoven og til oplevelsen af de fysiske rammer omkring stævnet. Jeg havde en dejlig dag sammen med en masse glade løbere og positive hjælpere. Der var så meget, som kunne være gået galt, men alle havde styr på det, de skulle, og den indbyrdes koordinering var upåklagelig. Der var kun nogle små fejl hist og her, som ikke betød noget for stævnets kvalitet. Det var fantastisk at opleve passionen for det, man hver især havde valgt at arbejde med, - og passionen for vores fælles interesse: Orienteringsløb og OK SNAB.

Som afslutning på en god dag fik vi resterne af kagerne fra kiosken – og den varme cacao, som var kioskens nye tiltag og en god idé på en lidt kølig og våd forårsdag. Så kørte vi mindst 5 fulde trailere med materiel tilbage til klubhuset. Foruden det materiel som var læsset ind på bagsæder og i bagagerum i funktionsledernes biler. Moderne O-stævner kræver virkelig meget grej – incl. et veludrustet ”serverrum”, der kunne dække IT-behovet i en mindre virksomhed. Samt naturligvis masser af strøm fra moderne powerbanks og en mere forældet og larmende generator samt en næste upåklagelig internetforbindelse fra et sted ovenover Grund Skov.

grund 300 4I dag er det så forbi. Lidt tomt syntes jeg, men også en god fornemmelse af at have udrettet noget stort sammen med mange. Min passion for orienteringsløb og ledelse er fortsat intakt. De næste weekender er det mig, som skal ud at løbe og nyde andres arbejde. Men jeg ved, at såfremt det bliver muligt, så er jeg klar igen til nye ledelsesopgaver sammen med frivillige i OK SNAB og dansk orientering. Jeg håber, at DU også har lyst til at være med næste gang.

/Kate Nielsen, stævneleder

Billeder fra stævnet kan ses her